Általános gumihevederek

Textilbetétes/ szövetbetétes szállítószalagok általános összefoglalója (szalag, szalagok, gumiszalag, gumiszalagok, heveder, hevederek, gumiheveder, gumihevederek)

Az Euro Gumi Kereskedő Kft. hazai és külföldi gyártók textilbetétes hevedereit kínálja.

Felhasználási területek:

 • bányászat
 • kohászat
 • cementipar
 • mezőgazdaság
 • cukoripar
 • kikötők
 • kő- és homokbánya
 • erőművek

Az általános rendeltetésű gumiheveder fedlapja jól tűri a vágást és a nagyfokú kopást, ezért alkalmas sokféle anyag szállítására. A szövetbetétes (textilbetét) és szállítószalagok jellemzően 2 ÷ 6 betétesek, szakítószilárdságuk 250 ÷ 3150 N/m. A járatos gyártási szélességek 500 ÷ 2200 mm, szállító oldali fedlap 2 ÷ 12 mm, a hajtott oldali fedlap 2 ÷ 8 mm.

 

Elevátor heveder
A serleges elevátorok közel azonos szemcse méretű/szerkezetű ömlesztett anyagok függőleges szállítására alkalmas szállító berendezések.
A serleges elevátorok hevederei általában szövetbetétes gumihevederek, de a nagyon széles skálán való alkalmazhatóságuk miatt megtalálhatók a nagyon könnyű szerkezetűek és funkciójúak között a műanyag hevederes és a különlegesen nagy terhelésűek között az acélbetétes gumihevederek is.
A szövetbetétes elevátor hevederek leggyakoribb alkalmazási területe a mezőgazdaság és a gabona ipar. A különféle szilárdságú (EP500 és EP630) és betétszámú (4, 5) hevederek többféle fedlap vastagságban (1, 2, 3) és minőségben (normál és fokozottan kopásálló, mérsékelten (növényi olaj és állati zsír álló) és ásványi olajálló, valamint hő- és hideg álló kivitelben készülnek.
A leggyakrabban használt heveder konstrukció az EP500/4 1/1 N vágott szélű, melyet szabványos és egyedi szélességekben is használnak.

Alkalmazási terület:
mezőgazdaság
takarmányraktárak
siló
hajó be és kirakodás
vagon be és kirakodás
homokbánya
kavicsbánya
kőfeldolgozó
faipar
fűrészüzem
hulladékfeldolgozó

 

foto:tankonyvtar.hu

 


A szakmában is sokszor rosszul használnak egy-egy kifejezést, amivel a leggyakrabban találkozunk, az a ‪#‎szállítószalag‬

A folyamatos szállítóberendezések/szállítószalagok három fő szerkezeti részből állnak:
- acélszerkezetű váz feszítő, fordító és terelő dobokkal és görgőkkel, valamint feladó és leadó részekkel, garatokkal
- meghajtó egység (hajtómű, tengelykapcsoló, motor)
- SZÁLLÍTÓHEVEDER, gumiheveder

Tehát a gumi-, szállítóheveder a szállítószalag része.

A szállítószalag, az egyéb szállítási módokkal szemben az egyik leggazdaságosabb szállítási eszköz. Nagyfokú üzembiztonság, egyszerű kezelés, fajlagosan kis energiafelhasználás. Sok területen alkalmazható (mélyművelésű bányákban és külszíni fejtéseknél, építőiparban, kohászatban, kokszolókban, élelmiszeriparban, cement és mészművek, gépipar, kikötőkben hajók ki és berakodásánál, mezőgazdaságban, stb.), ahol nagy tömegű anyagot, árut kell szállítani.

Rajz magyarázat: 
1. ‪Hajtódob‬, 2. ‪Terelőgörgő‬ 3. ‎Feszítődob‬‪Fordítódob‬ 4.‪Súlyfeszítő‬, 5.‪Feladógarat‬, 6. Támasztógörgők‬, 7.‪Alsóágigörgő‬ 8.‪Feladóhely‬ görgői 9.‪Tisztító‬ 10. ‎Gumiheveder‬
A gumiheveder a szállítószalag legdrágább, koptató hatásnak kitett része, így annak élettartama az egész szállítás gazdaságosságát jelentősen befolyásolja, de nem csak ezért érdemes minőségi terméket használni. A gyengébb minőségű gumihevederek környezet- és sajnos egészségkárosítóak is lehetnek, a belőlük kipárolgó anyagok miatt. A jobb minőségű szállítóhevederek, magasabb műszaki tartalmúak, gazdaságosabb üzemeltetésűek és nem utolsó sorban kevésbé környezetterhelőek.

Elakadt? Segítünk!
+36 23 511 690 | +36 30 311 6243
- vagy -
Általános rendeltetésű gumihevederek (fedlap jellemzők):
TípusSzabványSzakító-
szilárdság [ MPa ] min.
Nyúlás
[ %] min.
Kopási jellemző
[ mm3 ] max
FedlapKeménység
[ °Sh ]
Üzemelési
hőmérséklet
[ °C ]
Alkalmazási terület
NDIN 22102
ISO 10247
17400150SBR60±5-30÷+70Normál kopásállóságú gumiheveder.Normál üzemi körülmények között, ömlesztett vagy darabos anyagok szállítására alkalmas heveder.
YDIN 22102 20400150IR/SBR60±5-45÷+70Fokozottan kopásálló gumiheveder. Darabos, nehéz agyagok szállítására ajánlott normál/ nehéz üzemi körülmények között.
XDIN 22102
ISO 10247
25450120NR/BR60±5-45÷+70Fokozottan kopásálló gumiheveder. Ütéssel, behasadással és koptatással szemben nagyon ellenálló. Nagyméretű, éles, nehéz anyagok szállítására ajánlott, nehéz üzemi körülmények között.
WDIN 22102
ISO 10247
1840080NR/BR60±6-60÷+71Extra kopásállóságú heveder. Tartósan alacsony hőmérsékleten is alkalmazható. Kiváló kopásállóságának köszönhetően erősen koptató anyagok szállítására ajánlott nehéz üzemi körülmények között.
Általános tudnivalók

Textilbetétes/ szövetbetétes szállítószalagok (szalag, szalagok, gumiszalag, gumiszalagok, heveder, hevederek, gumiheveder, gumihevederek) típusai és főbb műszaki paraméterei


* fedlap alapanyagok rövidítései
NR=Természetes Kaucsuk, IR= Izoprén Kaucsuk, SBR=Butadién.Sztirol Kaucsuk,
BR= Butadién Kaucsuk, NBR= Nitril Kaucsuk, EPM= Ezilén-Propilén Kopolimer,
CR= Kloroprén Kaucsuk

VÁLASZTÉK

 • Karkasz/szövetváz típus EP,PA,PP,EE
 • Szakítószilárdság 250 ÷ 3150 N/mm
 • Szélesség STANDARD Szélgumis max. 1800 mm | Vágott szélű max. 2200 mm
 • SPECIÁLIS 1200 mm vagy 1600 mm (pl.:IMPRESSZIÓS)
 • EGYEDI igény és/vagy gyártóművi adottságok/lehetőségek szerint
 • Hossz STANDARD 200 m, gyártási tűrés szerint

TERMÉKEKHEZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSAINK >